Cum să recunoști febra la bebeluși

Recunoașterea febrei la bebeluși este o preocupare majoră pentru părinți și îngrijitori. O febră poate fi un semn al unei infecții sau al altor probleme de sănătate și este important să o recunoaștem prompt și să acționăm în consecință. Iată cum să recunoști semnele febrei la un bebeluș și ce măsuri ar trebui luate:

Semne și simptome ale febrei la bebeluși:

 1. Creșterea temperaturii corpului: Termometrul este cel mai bun instrument pentru a măsura temperatura unui bebeluș. O temperatură rectală de peste 38°C (100.4°F) este considerată febră.
 2. Piele roșie și fierbinte: Bebelușul poate prezenta piele roșie și fierbinte la atingere, mai ales în zona feței.
 3. Transpirație excesivă: Febră poate fi însoțită de transpirație excesivă, în special în timpul somnului.
 4. Iritabilitate și plâns neobișnuit: Bebelușii cu febră pot fi mai iritabili decât de obicei și pot plânge mai mult decât de obicei.
 5. Refuzul hranei: Un bebeluș cu febră poate să refuze să mănânce sau să aibă o poftă de mâncare redusă.
 6. Somn perturbat: Febra poate afecta somnul bebelușului, făcându-l agitat sau trezindu-l mai des în timpul nopții.
 7. Simptome suplimentare: În unele cazuri, febra poate fi însoțită de alte simptome precum tuse, secreții nazale, dificultăți de respirație sau diaree.

Ce să faci în caz de febră la bebeluși:

 1. Măsoară temperatura: Utilizează un termometru pentru a măsura temperatura bebelușului. Dacă temperatura este peste 38°C (100.4°F), este febră.
 2. Îmbracă bebelușul în haine lejere: Asigură-te că bebelușul este îmbrăcat în haine lejere și că dormi într-o cameră cu temperatură confortabilă.
 3. Menține hidratarea: Asigură-te că bebelușul primește suficient lichid pentru a preveni deshidratarea. Poți să-i oferi mai des lapte matern sau formulă.
 4. Monitorizează simptomele: Urmează evoluția febrei și monitorizează alte simptome pe care le prezintă bebelușul. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, consultă medicul.
 5. Contactează medicul: Dacă bebelușul are febră și prezintă alte simptome preocupante sau dacă febra persistă mai mult de câteva zile, contactează medicul pentru evaluare și recomandări suplimentare.
 6. Evită medicamentele fără prescripție medicală: Nu administra medicamente antitermice fără a consulta mai întâi medicul, în special la sugari și bebeluși sub 3 luni.
 7. Asigură confort și îngrijire suplimentară: Oferă bebelușului confort și îngrijire suplimentară, cum ar fi băi calde sau comprese reci pentru a-i ușura disconfortul.

Recunoașterea febrei la un bebeluș și acțiunea rapidă sunt importante pentru a asigura confortul și siguranța micuțului tău. Dacă ai orice îngrijorare sau nelămurire cu privire la starea de sănătate a bebelușului, nu ezita să consulți medicul.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *